Nöje

5 välkända låtar

G är ett väldigt populärt ackord, och man kan egentligen bara spekulera om varför. Hur som helst har ackordet sina klara fördelar, till exempel att det är en tonart uppskattad av många att sjunga i – Inte för ljus, och inte för mörk. Just på gitarr låter ackordet G kraftfullt och fylligt – kanske en anledning till att merparten av följande låtar är just gitarrbaserade:

 • Bob Dylan – Knocking on Heaven’s door
  En tidlös klassiker som många artister gjort sin egen tolkning på. Låten skrevs av Bob Dylan i syfte att bli ett soundtrack till filmen Pat Garrett and Billy the Kid. När singeln senare släpptes nådde den tolfte plats på Billboards top 100, och den är fortfarande omåttligt populär.
 • The Fray – How to save a life
  Ett välkänt pianoriff sätter igång den här låten som få har undgått att höra. Det här spåret av det amerikanska bandet The Fray klättrade ända upp till tredjeplatsen på Billboard. Låten nominerades även till en Grammy 2007.
 • Johnny Cash – Ring of Fire
  Johnny Cash – en av de stora countrylegendarerna – släppte denna låt år 1963 som kom att bli en av de största låtarna i hans karriär. Den som skrev låten var dock inte Johnny själv, utan hans fru June Carter, tillsammans med Merle Kilgore.
 • Green day – Good riddance (Time of Your Life)
  Även om den här låten inte släpptes som en fysisk singel när dess platta Nimrod kom 1997, blev den ändå väldigt populär och skulle senare sälja i över 2.6 miljoner exemplar – bara i digital form i USA.
 • The Beatles – All you need is love
  Den här låten börjar med melodierna från den franska nationalsången innan den övergår i gitarrer och stämsång. Låten skrevs av John Lennon för tv-programmet Our World som sågs av nästan en halv miljard tittare. Många kritiker menar att den här låten inte gjordes med samma musikaliska kvalité som deras tidigare material – trots det är den väldigt populär, även idag.