Den ekonomiska krisen som slog hårt i USA där bankerna lyckats låna ut enorma summor utan att hålla sig till de gängsle regler om kapitaltäckningskrav kom att bli den första stenen som kastades i det globala växthuset. Det vi nu ser ske i länder som Grekland där den ekonomiska krisen krävt enorma resurser som EU:s medlemsländer gått in för att täcka är även det spunnet ur en ekonomisk nonchalans bland blinda politiker och vinststyrda banker. ”Det är dags för bankerna att står för sin egen nota” har ekat som ett mantra världen över men vilka medel finns egentligen tillgängliga för att styra bankerna mot en större ansvarsskyldighet än tidigare?
Bankledning och aktieägarna som kräver vinstutdelning mot både bankkunder och skattebetalare som kräver schyssta villkor. Vem vinner matchen? Swedbank är nu den andra banken efter Nordea som redovisar sina vinster för det gångna kvartalet och inte heller här sätter man kunderna i första rum, utan aktieägarna. För att försvara sina vinster har Swedbank likt Nordea höjt sina bolånemarginaler för att på så sätt säkra upp aktieägarnas vinstutdelning.
Kapitalkrav
Genom att höja bolånemarginalen har bankerna lyckats hålla kapitaltäckningskravet genom att låta kunderna betala. Swedbank har inte velat kommentera hur mycket höjningen av bolånemarginalerna ökat, men att denna åtgärd har betytt att aktieägarnas vinstutdelning säkras är klart. Swedbanks aktie gick upp med 3 procent efter beskedet och det är möjligen en fingervisning på hur aktieägarna gynnas av att utnyttja bankkunderna. Visserligen kan man som bankkund välja en annan bank som inte på samma sätt agerar så vårdslöst som de två nämnda bankerna, men att detta kommer att skapa en bankflykt är kanske inte helt troligt. Många är vi som finner oss i bankernas regler och tackar och betalar.
Eftersom att bankerna följer kapitaltäckningskravet finns det heller ingen anledning för politikerna att omforma den ekonomiska politikens förordningar, vilket leder till att bankerna i praktiken har hela spelplanen för sig själva, fri från domare och gula kort. Kanske är tiden just därför inne för konsumentmakten att vakna till liv, för hur det än ser ut så är bankerna beroende av de kunder som de så samvetslöst utnyttjar. Flyttar kunderna över sina lån och tillgångar förlorar bankerna det enda maktmedlet de har, det vill säga kontrollen över räntorna. För frågan är om man som bank, vilken fungerar som vilket företag som helst, kommer att betala för sig om ingen ställer kravet.